Nemulțumirile în rândul autorităților locale în ceea ce privește calculul ratei de incidența se amplifică, în special în județele care testează mult mai mult. Președintele Consiliului Județean Timiș explică că județul are restricții mai dure din cauza ratei de infectare, date de numărul mare de teste efectuate.
Președintele CJ Timiș subliniază că un sentiment de frustrare este prezent, având în vedere că județele cu o incidență mai mare au și restricții mai dure. Alin Nica a spus că în Timiș se testează de două ori mai mult decât în București
„Ceva nu e în regulă în modalitatea de raportare sau ceilalți ar trebui să testeze mult mai mult ca să fie termeni comparativi.
Timișul are cea mai mare capacitate de testare raportat la populație și, totuși, e în scenariul roșu. Acest lucru face și ca populația să fie din ce în ce mai iritată și de măsurile restrictive și de carantinările localităților din județ.
Cerem un alt mod de calcul, să fie recompensați cumva cei care își fac treaba. În niciun caz nu o sa testăm mai puțin, specialiștii își vor face în continuare datoria, dar cerem altă formulă de calcul de la București, care să țină cont și de capacitatea de testare”, a precizat Alin Nica, la Digi 24.
Președintele Consiliului Județean Timiș se declară nemulțumit și de numărul de vaccinuri repartizat județului, deși se află în scenariul roșu.
„Nu spun că ar trebui să trimită toate vaccinurile în Timiș și în regiunea de Vest, dar un plus ar trebui să existe, pentru că așa mi se pare normal să procedăm, să recompensăm pe cei care își fac treaba”, a explicat Alin Nica
Primarii din Cluj Napoca și Alba Iulia au criticat recent modul de calcul stabilit de Comitetul Național pentru Situații de Urgență .
Emil Boc a declarat că experții din sănătate calculează în continuare greșit rata de incidență, nefiind ponderat numărul de teste efectuate. Clujul înregistrează un număr mare de teste datorită „oamenilor mai bine înstăriți financiar” care își permit să plătească testul anti-Covid, spune primarul Clujului.
Emil Boc se arată revoltat și spune că a ajuns cu „cuțitul la os”, economia Clujului fiind „pusă la pământ”, iar elevii claselor a opta și a douăsprezecea sunt afectați de aceste măsuri calculate în funcție de „criterii incorecte”.
„Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.
Gabriel Pleșa, a susținut că s-a ajuns în „situația hilară în care „premiem” cu multă relaxare județele care nu testează populația”, în timp ce județele în care autoritățile își fac treaba și testează masiv sunt menținute în scenariul roșu.
„Alba Iulia, oraș în care autoritățile sanitare au înțeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roșu. Și asta pentru că autoritățile sanitare își fac treaba, iar cetățenii sunt responsabili și aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate și să se introducă în analiză și numărul de teste, Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului și într-un scenariu roșu continuu, care nu este calculat cu aceleași unități de măsură în întreaga țară”, a scris Gabriel Pleșa pe Facebook.